RECEPTEK 2
Ateeeeee a Néma Bob :) 2004.10.22. 14:43
Almás csirke (cseréptálban) !!!!
Hozzávalók: 1 csinos, gyenge csirke 1 kg krumpli 1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes) 15 dkg vaj őrölt majoranna kevés só, esetleg Vegeta Az étel elkészítésének titka a római cseréptál, elterjedtebb nevén pataki tál. A legjobb tálakat még ma is Sárospatakon készítik, ügyeljünk rá, hogy ha lehet, máz nélküli tálat vegyünk (ha még esetleg nincs). Ez ugyan több gondoskodást igényel, mint a mázas, nehezebb elmosni, az étel azonban puhább lesz benne, mert sütés közben a tál pórusaiból kiáramló gőz nem hagyja az ételt kiszáradni. A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál minden porcikája víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dojuk el, kenyérre kenve igen finom. Jó étvágyat kívánok!
----------------------------------------
Almás csirkefasírt 3-4 személyre!!!
30 dkg csirkemellfilé 20 dkg alma 1,5 zsemle 1 tojás 1 kisebb vöröshagyma olaj zsemlemorzsa tej borsikafű só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. Ízesítsd borsikafűvel és sóval. Az alaposan összedolgozott masszát tedd egy olajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt ôzgerincformába és közepes tűzön süsd pirosra. (Ha nincs őzgerincformád, akkor a masszából formázz rudat, kend meg olajjal, szórd meg zsemlemorzsával és alufóliába tekerve süsd meg egy tepsiben.)
----------------------------------------
Almás csirkevagdalt!!!!!!!!!!
Hozzávalók: 2 csirkemell (40-50 dkg), 1 dl tejszín, 1 nagy, savanykás alma, 2 tojássárga, 10 dkg ementáli sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, kevés zsemlemorzsa
Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk (a csontokból és a bőrből kitűnő levest főzhetünk). A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejszínt, a reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kissé kicsavarjuk, úgy adjuk hozzá a keverékhez. A masszát addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi, majd apránként az alma levét is hozzáöntjük. Vizes kézzel kis pogácsákat formálunk belőle, ezeket zsemlemorzsában meghempergetjük, és a 170 fokosra felforrósított olajba beletéve 4-6 perc alatt megsütjük. A fölösleges olajat leitatjuk a megsült húsról, majd tűzálló tálra vagy kis tepsire tesszük. A reszelt sajtot rászórjuk, és az előmelegített forró sütőben annyi ideig pirítjuk, amíg a sajt egybefüggő réteget nem képez a tetején. Egyszerűen készíthető, könnyű húsétel.
----------------------------------------
Ananászos csirkecomb!!!!!!!! Hozzávalók: 4 db csirkecomb 1 ananászkonzerv 1-1,5 dl tejszín 5 dkg vaj vagy margarin kevés olaj liszt, bors, só A csirkecombokat megnyúzzuk, és kettévágjuk. Minimálisan sós (akár el is maradhat) és nagyon borsos lisztben megforgatjuk, majd a vaj és olaj keverékében megsütjük egy kicsit. Felengedjük egy kevés vízzel, valamint az ananászkonzerv levével, és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha puha a hús, kiszedjük, és a kockára vágott ananászt tesszük a lábasba, kicsit fôzzük, majd beleöntjük a tejszínt, és azzal már csak "összerottyantjuk". (Esetleg utánaborsozzuk egy kicsit.) A végén visszatesszük a pipicombokat. Hasábburgonyával tálaljuk. Akkor jó, ha pikánsan édes és borsos egyszerre.
----------------------------------------
Ananászos csirkemell !!!!!!
Hozzávalók:1 közepes nagyságú csirkemell, Ľ kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá.
----------------------------------------
Ananászos csirkemell
Hozzávalók:1 közepes nagyságú csirkemell, Ľ kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá.
-----------------------------------------
Ananászos sült csirke!!!!!
Hozzávalók: 1 közepes csirke, vagy 2 mell és 2 comb, 1 doboz ananászkonzerv (karika), l fej szálasra vágott hagyma, 2 kanál olaj vagy páros margarin, só.
Az ananászkarikát a csirke mellénél és combjainál a bőr alá tesszük, megsózzuk. Az olajban vagy margarinban üvegesre pároljuk a hagymát, és a csirkére öntjük. Fóliával takarva pirosra sütjük.
-----------------------------------------
Aszaltszilvás csirkemell !!!!!!
Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.
-----------------------------------------
Bajor csirkecomb.!!!!!
Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.
Elkészítése: A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk és tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt vegyes zöldség.
-----------------------------------------
Budai sült csirke !!!!!
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 1 dl konyak, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db egész tojás, 5-6 evőkanál kukoricaliszt, 1 dl sűrű majonéz
Elkészítése: A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágjuk, és megsózzuk. A konyakba belekeverjük a sót és a cukrot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fűszeres-konyakos lében, ezután mély tálban egymásra rakjuk a húsokat. Legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni, a tálba visszacsurgó levet időnként ráöntjük. A húsdarabokat még nedvesen megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojásba és ismét kukoricalisztbe mártjuk, amit jól rá is nyomkodunk. 170 fokra felforrósított olajban nagyságtól függően 6-10 perc alatt szép sárgásbarnára megsütjük. Míg a csirkedarabok sülnek, a visszamaradt konyakos-fűszeres levet belekeverjük a majonézbe, és a már megsült, még forró húsdarabokat meglocsoljuk vele. Szalmaburgonya és saláta illik hozzá. Kissé munkaigényes, de ünnepi étel, és nem nagyon drága.
-----------------------------------------
Csirkecomb gombában !!!!!!!
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 zacskó gombalevespor, 8-10 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1,5-2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, és mindkét oldalát megsózzuk. A tojást a tejjel habosra verjük, hozzáadjuk a gombalevesport, a megmosott és finomra vágott petrezselyemzöldet, valamint a törött borsot. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta-massza legyen belőle. A csirkecombokat először lisztbe mártjuk, majd a tésztában megforgatjuk és azonnal belerakjuk a 170 fokra felforrósított olajba. 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük. A megmaradt gombás tésztából (kevés vízzel vagy szódavízzel felhígítva), vékony palacsintákat sütünk. Az ételt úgy tálaljuk, hogy két megsült combdarabot egy vékony palacsintára fektetünk, kevés petrezselyemzölddel meghintjük, és sült burgonyával kínáljuk. Bármilyen friss zöldségsaláta illik hozzá. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
-----------------------------------------
Csirkecomb Hegedus módra !!!!!!!!
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 2 evőkanál mazsola, 5 dkg reszelt rokfort, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál konyak, 1 tojássárga, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál tejföl ízlés szerint só, a bundázáshoz 2 tojás, liszt és zsemlemorzsa
Elkészítése: A csirkecombokat éles kiskés segítségével úgy csontozzuk ki, hogy a comb bőre ne sérüljön meg. A húst megsózzuk és félretesszük. A mazsolát leszárazzuk, megmossuk, leszűrjük. A tojássárgát összekeverjük a tejföllel, a fehér borssal, a konyakkal, a megtisztított és összezúzott fokhagymával. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát és a mazsolát is. A húslapra, a csontok helyére kenjük a tölteléket, és a két szélét egymásra borítjuk. Hústűvel összetűzzük, majd lisztbe, megsózott, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva 170 fokos olajban szép piros-ropogósra megsütjük (8-10 perc). Lecsöpögtetjük a fölösleges olajat, és tejfölös uborkasalátával, vegyes körettel tálaljuk. Egyszerűen készíthető.
-----------------------------------------
Csirkecomb olaszosan !!!!!! Hozzávalók: 4 kis csirkecomb, 1 tojás, 10 dkg sonka, 1 evokanál tejföl, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 evokanál reszelt sajt, 4 evokanál olaj, 2 evokanál liszt, 1 evokanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfu, ízlés szerint törött bors, cukor és só. A csirkecombok borét óvatosan fellazítjuk. A töltelékhez a tojást habosra felverjük, majd összekeverjük a darált sonkával, a tejföllel, 1 evokanál reszelt sajttal, 1 teáskanál paradicsompürével és 1 evokanál zsemlemorzsával. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfu és a rozmaring felét belekeverjük. Fakanál segítségével a comb bore alá töltjük a masszát, majd a combokat tepsibe tesszük. Serpenyoben felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Ezután ráöntünk 4 dl vizet, és tovább kevergetve surure fozzük. Hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét és a fuszereket. Jól kiforraljuk. A mártást ráöntjük a csirkecombokra, kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére, és alufóliával befedjük. Elomelegített forró sütoben 50 percig pároljuk közepes lángon, majd a fóliát levéve, megpirítjuk. A megmaradt reszelt sajtot is rászórjuk, és a sütobe visszatéve, éppen csak ráolvasztjuk.
-----------------------------------------
CSIRKE CSERESZNYÉVEL !!!!!
1 csirke (kb. 1 kg-os) 30 dkg cseresznye 1 dl sherry 4 dkg vaj 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál mustár 1 csokor petrezselyemzöld késhegynyi őrölt gyömbér 1 mokkáskanál curry
A csirkét tisztítsuk meg, daraboljuk fel és sózzuk be. Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg a szétzúzott fokhagymát, majd a csirke darabokat is tegyük a vajra és minden oldalukat süssük aranybarnára. Tegyük a csirke darabokat tűzálló tálba. A kimagozott cseresznyét rakjuk a hús köré. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd locsoljuk meg a mustárral elkevert sherryvel. Fedjük le a tálat szorosan, és forró sütőben 40 percig süssük.
Szerecsendióval ízesített burgonyapüré és ecetes cseresznye illik mellé.
-----------------------------------------
Csirkefasírt 3-4 személyre !!!!!
40 dkg csirkemell 1,5 zsemle 2 kisebb fej vöröshagyma 1 tojás zsemlemorzsa tej olaj petrezselyem őrölt bors bazsalikom só
A kicsontozott, lebőrözött csirkemellet daráld le. A zsemléket áztasd tejbe és nyomkodd ki. A vöröshagymát vágd apróra és kevés forró olajon párold üvegesre, majd hagyd kihűlni. A húst, a zsemlét és a hagymát dolgozd össze a tojással, sóval, apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. A masszából formázz kis pogácsákat, forgasd ezeket zsemlemorzsába, és bô, forró olajban süsd pirosra.
-----------------------------------------
Csirkehús almába töltve !!!!!! Hozzávalók: kb. 1 kg alma 20 dkg csirkehús (sült vagy főtt) 5 dkg szójapehely 1 tojás 1 zsemle kevés tej rozmaring, petrezselyemzöld kevés margarin 5 dkg sajt só Személyenként egy nagy savanykás almát számítunk. Eltávolítjuk az almák magházát és kivájjuk a belsejét. 20 dkg főtt vagy sült, finomra darált csirkehúst összekeverünk 5 dkg beáztatott, alaposan kinyomkodott szójapehellyel, 1 tojással, 1 tejbe áztatott, kicsavart zsemlével, az alma kockára vágott belsejével, sóval, rozmaringgal, apróra vágott petrezselyemmel, és az almák üregébe töltjük. Margarinnal vékonyan kikent hőálló tálba rajuk, és előmelegített, középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. amikor majdnem kész, 5 dkg reszelt sajttal meghintjük, majd annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad, és enyhén megpirul. Burgonyapürével körítve, ebédre, vacsorára egyaránt készíthetjük.
-----------------------------------------
Csirkemell kekszben !!! Hozzávalók: 2 db csirkemell 1 csomag kréker sós keksz 4 dl joghurt 4 gerezd fokhagyma v. több só, szerencsedió(őrölt), curry por, bors, zsiradék a sütéshez A kicsontozott csirkemellet vágd csíkokra, majd pácold be a fűszerekkel, fokhagymával ízesített joghurtba. Hagyd egy napig (néhány óráig) ebben a cuccban állni. Fel fogja szívni a joghurt nagy részét. Majd a lereszelt kekszbe forgasd bele és szokás szerint süsd ki bő zsiradékban. A megmaradt joghurtból mustárral, olajjal, esetleg még egy pici fokhagymával finom mártást készíthetsz hozzá. Köret: rizs, v. sült krumpli.
-----------------------------------------
Csirke tojásban !!!!!
Hozzávalók: 2 db kicsi csibe (összesen 1 kg-nyi), 3 db egész tojás, teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só
Elkészítése: A csirkéket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és kettőbe vágjuk, így összesen 4 darabot kapunk. Megsózzuk. A tojást habosra verjük, belekeverjük a sót és a borsot. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a borsos tojásban, majd 170 fokra felhevített olajba téve, 8-10 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. A megsült húst melegen tartjuk. 2 evőkanálnyi olajat beleöntünk egy nagy serpenyőbe, felforrósítjuk, majd jó egy deci vizet hozzátöltünk és felforraljuk. A maradék borsos tojást vékony sugárban beleöntjük. A liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk. Folytonosan kevergetve a mártást jól kiforraljuk, végül a tálra rakott sült csirkehúsra ráöntjük. Vajas galuska vagy főtt csuszatészta illik hozzá. Kissé hosszadalmas a készítése, de megéri a fáradságot.
-----------------------------------------
Currys csirke 3-4 személyre !!!!!!!! 50 dkg csirkemellfilé 4 evőkanál olaj őrölt fehérbors currypor só
A kicsontozott, lebôrözött csirkemellet vágd ujjnyi vastag csíkokra, szórd meg fehérborssal, sóval és curryvel. Negyed óra pihentetés után a húst kevés forró olajon pirítsd. Amikor már kicsit megfehéredett (a pirítástól), önts alá 1,5 dl vizet, és a csirkét fedő alatt párold puhára.
----------------------------------------
Diós rántott csirke !!! Hozzávalók: 1 kis csirke, 2 tojás, 4 evokanál liszt, 10dkg darált dió, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, olaj a sütéshez, petrezselyemcsokor a tálaláshoz. A letisztított és megmosott, valamint szárazra törölt csirkét darabjaira vágjuk. A combokat a forgóknál kettobe, a mellet hosszában ugyancsak kettobe, majd keresztben ismét kettobe vágjuk. A hátát is két részre osztjuk, a szárnyakról pedig levágjuk a szárnyvégeket.(Az aprólékból kevés zöldséggel levest fozhetünk.) A húsdarabok mindkét oldalát megsózzuk. A tojást habosra felverjük, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. A húsdarabokat eloször lisztbe mártjuk, ezután a fokhagymás tojásban megforgatva, azonnal a darált dióba hempergetjük. Legalább 3 ujjnyi olajat forrósítunk, amelyben mindkét oldalán szép piros-ropogósra sütjük a csirkedarabokat. Az olajból kivéve jól leitatjuk, és melegített tálra rakjuk. A megmosott és leitatott petrezselyemcsokrot lisztbe mártjuk, és az olajban hirtelen megsütjük. A ropogós petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Bármilyen köret jó hozzá, de a legjobb, ha friss salátát és szalmakrumplit kínálunk hozzá. A különleges ízu rántott csirke nem sokkal drágább, mint a zsemlemorzsában sütött formája.
-----------------------------------------
Fokhagymás rakott csirke !!!!!!
A sütőtepsibe lerakunk az aljára egy sor hajszálvékony baconszalonnát. Majd arra kerül a vékony karikára vágott burgonya. Aztán jöhet a tejszínes fűszerben pácolt csirkecomb. Majd ismét baconszalonna, és végül egy sor burgonya. A sütőben fólia alatt puhára pároljuk. Amikor már kellemesen puha, tejszínes, fokhagymás, reszelt sajtos öntettel nyakon locsoljuk, ismét a sütőbe rakjuk és aranybarnára sütjük.
-----------------------------------------
Gombás csirke !!!! Hozzávalók: 1 kb. 1,3 kg-os csirke, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 2 teáskanál édesnemes paprika, 4 evőkanál szezámolaj, 3/8 l vörösbor 1 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 1/8 l tejszín A csirkét nyolc részre vágjuk, az egyes részeket megmossuk, majd megszárítjuk. A lisztet , sót és a paprikát összekeverjük, és beleforgatjuk a húsdarabokat. AZ olajat egy mély serpenyőben felforrósítjuk, és a csirkedarabokat világosbarnára pirítjuk. A vörösbort hozzáöntjük, és fedő alatt 25 percig pároljuk, közben a húsokat megforgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a hússal együtt megpároljuk. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges, megmossuk, és hosszúkás szeletekre vágjuk, majd ezt is a serpenyőbe tesszük, és még 5 percig pároljuk. Ha a csirke megpuhult, a levét sűrűre főzzük, és tejszyínnel finomítjuk, ízesítjük. Vajas-petrezselymes rizs, jégsaláta joghurtos öntettel és könnyű fehérbor illik hozzá.
-----------------------------------------
Folyt.köv :)))))))
-----------------------------------------
Hagymás csirkecomb
Hozzávalók: 4 db szép csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint
Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, egyet megreszelünk vagy fokhagymaprésen átnyomunk, a másik kettőt karikákra vágjuk. A reszelt hagymát összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel, az olajjal, a citromlével, a borssal és a sóval, majd a forgóknál kettévágott és bőrétől megfosztott combdarabokat a hagymás krémmel vastagon bekenjük. Legalább 2 órán keresztül, letakarva érleljük a hűtőszekrényben. Akár előző nap is be lehet pácolni. Az étel készítése előtt a húsdarabokat amúgy "maszatosan" lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, majd a 170 fokos olajban szép pirosra megsütjük (8-10 perc). A hagymakarikákat ugyancsak belisztezzük, és az olajban ropogósra sütjük, majd leszűrve rátesszük a megsült combdarabokra. Salátával és burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. Hidegen is nagyon finom, akkor hagymakarikák nélkül, majonézes mártással kínáljuk. Kissé bonyolultan készíthető, de különleges étel.
-----------------------------------------
Hegedűs húsfalat
Hozzávalók: 25 dkg maceszliszt vagy pászkagombóc dara, 25 dkg kicsontozott csirkemell, 3 dl tej, 3 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, kevés liszt
Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, a fűszereket, a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, valamint a szétzúzott fokhagymát, és belekeverjük a maceszlisztet. 20 percnyi pihentetés után hozzáadjuk a közben ledarált csirkemellet. Jól összedolgozzuk, majd a húsos masszából apró rudacskákat formázunk. Lisztben megforgatjuk és 170 fokra felforrósított olajba téve szép pirosra megsütjük (8-10 perc). Sör vagy bor mellé kitűnő. Nagyon egyszerűen készíthető.
-----------------------------------------
Illatos csirkenyársak Hozzávalók 4 személyre: 8 felso csirkecomb, só, 150g lángolt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, 8-10 zsályalevél, 1 ágacska kakukkfu, 1 ágacska citromfu, 4 evokanál olaj, 1,5 dl félszáraz fehérbor. A felso combokat a bor nélküli, belso oldalukon hosszában felvágjuk, kicsontozzuk, kissé kiverjük, besózzuk. A kolbász héját lehúzzuk, villával lenyomkodjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a leveleikre szedett, alaposan megmosott, finomra vágott zöldfuszereket, jól összekeverjük, és arányosan elosztjuk a hússzeleteken. Összegöngyöljük és kettot-kettot hurkapálcával szorosan összetuzünk. Boven megkenjük olajjal, alufóliába csomagoljuk és elomelegített, forró sütoben (220 fokon) 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 10-15 perc alatt piros-ropogósra pirítjuk. A sütoedényben visszamaradt pecsenyeléhez öntjük a bort, és összeforraljuk vele (3-5 perc), majd zsírtalanítjuk, leszurjük, a felével bevonjuk a húst, a többit külön tálkában kínáljuk. Párolt zöldségek, vegyes saláta illik hozzá. Ötlet: A nyársakat elore meg lehet párolni, csak a sütést kell idozíteni! Még finomabb, ha szabad tuzön sütjük.
-----------------------------------------
Illatos csirkeragu
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, fél kg gesztenye, 6-7 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál konyak, 1 fej lilahagyma, 1 kis gyömbér, 1 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A felkozkázott csirkehúst egy tálkába tesszük, meglocsoljuk szójaszósszal és konyakkal. Pihentetjük addig, amíg a többi anyagot előkészítjük. A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük vékony metéltre, a hagymát vékonyan karikázzuk fel, és a megfőtt, megtisztított gesztenyét aprítsuk fel. Hevítsük fel az olajat, tegyük bele a hagymát, a gyömbért és a húst a páclével együtt. Kevergessük, amíg a hús megpuhul. Akkor szórjuk meg cukorral, tegyük bele a gesztenyét, és öntsünk rá kb. Fél liter vizet. Tegyünk fedőt az edényre, és gyenge tűzön pároljuk kb. Háromnegyed óráig. A ragut főtt rizságyon tálaljuk, hagymával, almaszeletekkel díszítjük.
-----------------------------------------
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemellfilé - 1 ek. méz - 3 ek. szójaszósz - 2 ek. curry - 1 ek. ketchup - 2 szál citromfű - 1 csokor újhagyma - 1 pirospaprika - 2 gerezd fokhagyma - 4 ek. szezámolaj - 50 dkg rizs
A mézből, szójaszószból, 1 ek. curryből, ketchupból készítsünk páclét, 15 percig pácoljuk benne a húst. Süssük át a húst, adjuk hozzá a zöldségeket, végül a rizst.
-----------------------------------------
Jaffai csirke
Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 comb, l csésze narancslé, 1 csésze fehérbor, l fej szeletekre vágott hagyma, l szál halványított zeller, 1 reszelt sárgarépa, só, bors, paprika, 3 evőkanál olaj, fél csésze mazsola, ízlés szerint keleti kömény, l gerezdekre vágott narancs, kevés reszelt narancshéj.
A narancslevet, a bort, a zöldségeket és a fűszereket a kömény kivételével széles serpenyőbe öntjük, felfőzzük, és bő fél órán át kis lángon pároljuk a húsdarabokat. Ezután kivesszük, letörölgetjük, majd kevés olajjal leöntve, sütőben barnára sütjük. A serpenyőbe öntjük a mazsolát, a narancs gerezdjeit, a reszelt narancshéjat, néhány percig forraljuk, majd a sült húsra öntjük. Még néhány percig sütjük, majd forrón tálaljuk.
-----------------------------------------
Királyok csirkecombja
Hozzávalók: 4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg főtt füstölt tarja vagy, 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evőkanál tejföl ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál bevágjuk, de nem vágjuk el! A főtt sonkát és az uborkát vagy nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, a tejfölt, a sót és a törött borsot. A combokon lévő bőrt ujjunkkal fellazítjuk, hogy a tölteléket a bőr alá betölthessük, majd a comb húsos részét sóval, borssal bedörzsöljük. A megtöltött húst lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, ezután a 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. Vajas, párolt karfiol vagy kelbimbó és majonézes mártás a hozzáillő köret, vagy párolt rizs és ecetes savanyúság illik mellé. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
-----------------------------------------
Kókuszos csirkemell
Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 2 db egész tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, kevés liszt
Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozzuk, a bőrt lehúzzuk (a csontból és a bőrből levest készíthetünk), majd a tömör húsdarabokat hosszában felszeleteljük. A csirkemell-szeleteket megsózzuk, megborsozzuk és pár percig állni hagyjuk. Közben a tojásokat felverjük, a gyömbérrel, borssal és sóval ízesítjük. A kókuszreszeléket összekeverjük a zsemlemorzsával. A húsdarabok mindkét oldalát megmártjuk a lisztben. Ezután beleforgatjuk a fűszeres tojásba, majd a kókuszos morzsában meghempergetjük. Ismét a tojásba, és újra a kókuszos morzsába forgatva, 170 fokos olajban világossárgára megsütjük (4-5 perc). Vigyázat! Gyorsan sül! Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, és mazsolás-gyömbéres rizzsel tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ám különleges étel.
-----------------------------------------
Makói csirkemell
Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dl tej, 1 nagy fej vöröshagyma , 2 db egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz 4 adag, hagymával ízesített tartármártás
Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozzuk és a tömör húsdarabokat vékony szeletekre vágjuk. Sós, zúzott fokhagymával ízesített tejben legalább 2 órán keresztül érleljük. Közben a tojásokat felverjük, belekeverjük a megtisztított és lereszelt vöröshagymát. A fűszerekkel és a sóval ízesítjük. A tejből kivett csirkemelleket amúgy nedvesen lisztbe mártjuk, ezután beletesszük a hagymás tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Ezután ismét a tojásba, és újra a morzsába forgatjuk, 170 fokra felforrósított olajba tesszük, és 6-8 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A duplán, hagymás tojásban bundázott hús olyan lesz, mintha rántottában sült volna. A megmaradt tojást kevés fokhagymás tejjel és egy-két evőkanál liszttel összekeverjük, majd négy, nagyon vékony palacsintát sütünk a masszából. Az ételt úgy tálaljuk, hogy egy-egy palacsintára ráhalmozzuk a megsült hússzeleteket, és a jéghideg hagymás mártást külön csészében tesszük mellé. Kissé hosszadalmasan készíthető, de nagyon finom.
-----------------------------------------
Mandulás csirke kínai módra
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított fehér mandula, kis doboz ananászbefőtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál cukor, csipetnyi törött fehér bors ízlés szerint
Elkészítése: A tojásfehérjét kicsit felverjük (nem kell kemény habbá verni) és belekeverjük a cukrot, a rizslisztet, a bort, a sót és a borsot. A kis darabokra vágott csirkét a pácba belemártva egy órán keresztül érleljük. Közben a tisztított mandulát forgácsokra aprítjuk. A pácolt, "bundás" csirkedarabokat megforgatjuk a mandulában, és a 170 fokra felhevített olajban 6-7 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A lecsöpögtetett húsdarabokat meleg tálra tesszük, körérakjuk a levétől leszűrt ananászbefőttet, és mandulával ízesített párolt rizzsel tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető, különleges étel
-----------------------------------------
Mandulás csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 4, egyenként 150g-os csirkemell, 100g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi orölt mandula, 1 evokanál liszt, 1 tojás, 2 evokanál akácméz, 2 evokanál ecet, 3 evokanál olaj, só, bors A felaprított mandulát 1 evokanál olajon aranyszínure pirítjuk. Folyamatosan keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Lehúzzuk a tuzrol. 2 tálkát készítünk elo. Az egyikben összekeverjük a mandulát és a lisztet, a másikban az egész tojást kikeverjük egy evokanál vízzel és ugyanannyi olajjal. Sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket megmártjuk a tojásban, majd meghempergetjük a mandulás lisztben. A maradék olajat a vajjal serpenyoben felforrósítjuk, a hússzeleteket belefektetjük, és 8-10 percig sütjük, majd jól lecsöpögtetjük. A serpenyobol kiöntjük a zsiradékot, beletesszük a mézet és az ecetet, 2-3 percig forraljuk. Ráöntjük a csirkére, majd meghintjük az aranyszínure pirított mandulaszilánkokkal.
-----------------------------------------
Mediterrán rántott csirke
Hozzávalók: - egy közepes csirke (kb. 1,2 kg) - 10 dkg liszt - 2 tojás - 10 dkg reszelhető sajt - 10 dkg zsemlemorzsa - 3 dl olaj - fél citrom vagy citromlé - fél csomag petrezselyem - só, őrőlt bors - olaj a sütéshez
Keverje össze az olajat a citromlével, a sóval, a borssal és az apróra vágott petrezselyemmel. A megtisztított és feldarabolt csirkét pácolja a fűszeres olajban 4-5 órán keresztül, hűtőszekrényben. Időnként forgassa meg benne a darabokat, hogy a lé mindenhol egyformán érje. Pácolás után csöpögtesse le a húst, majd a lisztben, a felvert tojásban, és a reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsában forgassa meg. Felforrósított olajban, de lassú tűzön süsse, fedő alatt. Köretnek sült hasábkrupli, vagy kukoricás rizs illik hozzá.
-----------------------------------------
Mexikói csirke Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 15 dkg fôtt, sötétvörös (barna) bab, 10 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 3 evôkanál marinált paprikakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evôkanál olaj, 1 púpozott teáskanál currypor, 1 barabka száraz cseresznyepaprika (aki nem szereti hagyja el), 1 doboz csemege morzsolt kukoricakonzerv, késhegynyi római kömény (vagy vagy egyszerű köménymag), ízlés szerit só és törött bors. Nagy serpenyoben az olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tuzrol lehúzva belekeverjük a köménymagot és az apróra vágott csirkemellet. Kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd a serpenyôbôl kivéve félretesszük. Helyére szórjuk a megmosott és lecsúrgatott rizst, amit üvegesre pirítuk. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát, majd ráöntjük a kukoricát (levével együtt). A serpenyôbe visszatesszük a csirkemellet, hozzáadjuk a fôtt babot és a paprikakockákat, végül annyi vizet öntünk rá, amennyi b‹ven ellepi. Belekeverjük a curryt, a borsot, és 1 teáskanálnyi sóval ízesítjük. óvatosan összekeverjük, majd az edényt befedjük. Felforralva, kis lángon, keverés nélkül 25 percig fôzzük. Ezután a lángról lehúzzuk, de a fedôt rajtahagyva legalább 20 percig saját gôzében hagyjuk állni. Tálalás elôtt óvatosan, villával felkeverjük.
-----------------------------------------
Olasz csirkecomb Hozzávalók: fejenként 1 csirkecomb 10 dkg gomba 10 dkg főtt, füstölt hús 2 evőkanál sűrített paradicsom 5 dkg reszelt sajt rozmaring, szurokfű ízlés szerint só olaj Fejenként egy csirkecombot besózunk, megszórjuk rozmaringgal, szurokfűvel, és kb. 1 órán át állni hagyjuk. 4 evőkanál felmelegített olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd egy tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük. A visszamaradt zsíradékban átfuttatunk 10 dkg fölszeletelt gombát. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, összepirítjuk 10 dkg metéltre vágott főtt, föstölt hússal és 2 evőkanál sűrített paradicsommal. Kevés hideg vizet öntve rá fedő alatt néhány percig pároljuk, majd az elősütött húsra öntjük. az edény fedelével vagy alufóliával letakarva előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, végül a fedőt levéve meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és annyira tesszük vissza a sütőbe, amig a sajt ráolvad. Ebédre vagy vacsorára tálalhatjuk, sült, petrezselymes burgonyával, burgonyapürével, rizibizivel, zöldséges rizzsel és fejes salátával, esetleg kompóttal körítve.
-----------------------------------------
Paprikás csirke
Hozzávalók: l közepes nagyságú, csirke, l nagyobb fej hagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, só, 2 kanál paradicsompüré, néhány szem kömény.
A csirkét darabokra vágjuk, a hagymát az olajon megpároljuk, beleszórjuk a pirospaprikát, megforgatjuk benne a húsdarabokat, majd kevés vízzel feleresztjük, sózzuk, paradicsompürével és köménnyel ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk, galuskával tálaljuk.
-----------------------------------------
Paprikás csirke 4-6 személyre
1,5 kg bontott csirke 2 közepes hagyma 2 közepes zöldpaprika 1 kicsi paradicsom 2 dl tejföl 1 dl tejszín 8 dkg zsír 1 dkg pirospaprika 1 csapott evőkanál liszt só A kisebb csirkéket négy, a nagyobbakat nyolc darabba vágd, s az alapos mosás után jól csurgasd le. A felhevített zsíron pirítsd zsemleszínűre az apróra vágott vöröshagymát, majd gyorsan keverd el benne a pirospaprikát és öntsd fel 1/2 dl vízzel. 1-2 perc lassú forralás után tedd bele az összevágott csirkét, sózd meg és a húsokat időnként forgatva fedő nélkül párold. Amikor a hús külseje megfehéredett, add hozzá a feldarabolt zöldpaprika felét és fedő alatt, lassú tűzön párold tovább. A csirkéket időnként forgasd meg (hogy egyenletesen párolódjanak) és ha a lé elfő alóluk, mindig csak nagyon kevés vízzel pótold. Amikor a csirke már majdnem puha, a tejfölből és lisztből készíts habarást, azt szűrd a csirkéhez, majd a tejszínt hozzáadva főzd készre. Tálalás előtt a maradék zöldpaprikával és a szeletekre vágott paradicsommal díszítsd.
-----------------------------------------
Pácolt csirkecomb Hegedűs módra
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evőkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma szárával együtt, fél dl tejszín, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj
Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A gombát tisztítás után felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemmel fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszárazott és megmosott mazsolát, a megtisztított és vékony karikákra vágott hagymát. Ráöntünk fél dl bort meg a tejszínt, és belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a húscsíkokat, és egy órán keresztül hagyjuk állni. Időnként átkeverjük. A mártásból kivesszük a húscsíkokat és félretesszük. A visszamaradt mártáshoz hozzáadjuk a felvert, nyers tojásokat, a maradék bort és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Akkor megfelelően sűrű, ha a darabos anyagok, mint pl. a gomba, nem válnak ki belőle. A húscsíkokat először lisztben, majd a tésztában megmártjuk és a 170 fokra felforrósított olajban szép piros-ropogósra megsütjük (8-10 perc). A fölösleges olajat lecsöpögtetve, rokforttal ízesített fejes salátával és burgonyával tálaljuk. Kissé hosszadalmasan készíthető, de igen finom.
-----------------------------------------
Pácolt currys csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, fél dl olaj, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál só és currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabokra vágjuk. Az olajban elkeverjük az ecetet, a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és a curryport. A húsokat egyenként megmártjuk a pácban, majd egy mély tálban egymásra rakjuk. Néhány órán keresztül hagyjuk pácolódni, de akár egy nappal előbb is érlelhetjük. Sütés előtt a pácléből kivéve, még nedvesen annyi lisztbe forgatjuk, amennyit felvesz, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajba. 7-8 percig sütjük, míg szép ropogós-piros lesz. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, és burgonyapürét meg salátát kínálunk hozzá. Nagyon egyszerűen készíthető, finom étel.
-----------------------------------------
Rozmaringos Csirke Mézzel és Citrommal Hozzávalók: 3 evőkanálnyi méz 3 evőkanálnyi citromlé 2 teáskanálnyi száritott rozmaring csipetnyi pirospaprika 6 kifilézett csirke darab keverjük össze a mézet, citromlét, pirospaprikát és a száraz rozmaringot egy kis edénybe, majd a keverék felével kenjük be az előkészitett csirke darabokat mindkét oldalról.A sütőt közepes hőmérsékletre beállitjuk,kb.175Celsius Fok és egy órán keresztül sütjük, vagy amig teljesen át nem sült, időnként kenegetve a maradék mázzal.
-----------------------------------------
Rántott csirkemell Hozzávalók 40 dkg csirkemell 2 tojás 1/2 teáskanál só 10 dkg liszt 1/4 teáskanál fekete bors 1/2 teáskanál fokhagymapor 6 dkg kukoricapehely olaj vagy növényi zsíradék sütéshez A húst 12 egyforma szeletre vágjuk. A tojást, sót, lisztet és a fűszereket összekeverjük. A kukoricapelyhet egy zacskóban összetörjük, vagy nyújtófával összenyomjuk. Hurkapálcát szúrunk a húsba. A zsíradékot felforrósítjuk, amíg a fakanál nyelénél nem bugyborékol az olaj. A húst megforgatjuk a tésztában és a morzsában. Az olajba tesszük, és villa segítségével kihúzzuk a húrkapálcát. aranybarnára sütjük, és húslapáttal kivesszük (hagyjuk, hoyg lecsöpögjön az olaj), szalvétara tesszük. Frissen fogyasztjuk. Szeletelt pirított bagettel (fűszeres vajjal megkenve) fórrón tálalva nagyon ízletes.
-----------------------------------------
Sajtos -almás csirkemell Hozzávalók: 2 dg csirkemell 0,5 kg alma rozmaring szerecsendió 3 dkg margarin 5-6 dkg reszelt sajt Két közepes nagyságú csirkemellet kicsontozunk, bőrét lefejtjük, majd félbevágva enyhén kiverjük. Sózzuk, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. és mélyebb tűzálló tálba fektetjük. 2-3 dkg margarint darabolunk rá, az edény fedelével vagy alufoliával betakarva, előmelegített sütőben megsütjük. Amikor már pirosodni kezd ráterítünk kb. 0,5 kg magházától megtisztított, cikkekre vágott almát, majd ismét letakarva még 10-15 percig sütjük. Tálalás előtt 5-6 dkg reszelt sajttal szórjuk meg, és tovább pirítjuk míg a sajt ráolvad. Tizpercnyi pihenés után a húst rostjaira merőlegesen vágjuk vékony szeletekre, hoyg a gyerek könnyebben megehesse. Alma helyett elkészíthetjük, birsalmával, őszibarackkal, de szórhatunk rá szőlőt vagy kimagozott cseresznyét is. Burgonyapürével, petrezselymes vagy sült burgonyával köríthetjük. -----------------------------------------
Sajtos-tejfölös csirke Hozzávalók: (négy személyre): 8 alsó és/vagy felső csirkecomb 2-3 nagyobb fej vöröshagyma kb. 20 dkg trappista sajt 4 dl tejföl so, bors, pirospaprika, liszt Ezt az ételt ajánlatos cserépedényben (Római tál) készíteni. A liszttel elkeverünk egy kávéskanálnyi borsot, ugyanennyi pirospaprikát. Ebbe beleforgatjuk a besózott csirkecombokat, majd a kivajazott cserépedénybe fektetjük. Ezt teljesen befedjük a karikákra vágott (ízlés szerint sózott) vöröshagymával. Ezután meglocsoljuk a tejföllel és a sajtot ráreszeljük. Sütőbe tesszük. 1 óráig fedő alatt pároljuk, majd tetejét levéve szép pirosra sütjük. Köretként főtt krumpli illik hozzá.
-----------------------------------------
Sajtos-tejfölös csirkemell Hozzávalók: 3 csirkemell 40 dkg trappista sajt 1 pohár tejföl margarin, só, szerecsendió A csirkemelleket kifilézzük és apró darabokra vágjuk. Felforrósítjuk a margarint és beletesszük az aprított csirkemellet. Megszórjuk sóval és őrölt szerecsendióval. 5-10 percig pároljuk majd aranyszínűre sütjük. Lereszeljük a sajtot. Kivajazunk egy jénai tálat. Beleszórunk egy kevés csirkemellet, majd bőven meghintjük sajttal. Ezt folytatjuk váltakozva, a tetejére sajt kerüljön. Tetejére öntjük a tejfölt, majd 10-15 percre forró sütőbe tesszük. Rízzsel vagy sültkrumplival tálaljuk.
-----------------------------------------
Sajtos csirkefalatok Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi csirkemell, 2 tojás, 1 kis fej hagyma, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evokanál liszt, ízlés szerint só és törött bors, olaj a sütéshez. A csirkemellet úgy csontozzuk ki, hogy két tömör húsdarabot kapjunk. (Ügyeljük arra, hogy ne szecskázzuk el.) Borét is lehúzzuk, majd a húst vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk. A tojásokat habosra felkeverjük, és belekeverjük a közben megtisztított és nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát. 5 dkg reszelt sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával. A csirkehúscsíkokat eloszor a lisztben megmártjuk, ezután beleforgatjuk a hagymás tojásba, majd a sajtos morzsában meghempergetjük. Bo, forró olajba tesszük, és aranysárgára sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és még forrón rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. A ráolvadt sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen köret vagy saláta illik hozzá, de kovászos uborkával a legjobb.
-----------------------------------------
Sajtos csirkemell Hozzávalók: 2 egész csirkemell 4 dl tejföl 20 dkg reszelt sajt liszt, pirospaprika, füszerkeverék A csirkemelleket kicsontozzuk és mindegyiket pirospaprikás, füszerezett lisztbe forgatjuk. Egy tűzálló tálaba egymás mellé tesszük (nem kell zsiradék alá!) és mindenüt bekenjük tejföllel. A tetejét megszórjuk a reszeltsajttal és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép piros lessz.
-----------------------------------------
Sajttal töltött csirkecomb
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt rokfort, 2 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál currypor, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozzuk és jól megsózzuk. A reszelt sajt egyharmadát összekeverjük 1 tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, sóval, a borssal és a curryvel. A combok egyik felére rákenjük a masszát, majd a kenetlen felét ráhajtva a négy combból négy "táskát" kapunk. A "táskákat" hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük, és lisztben, a maradék habosra felvert tojásban, valamint a zsemlemorzsában megforgatjuk. 170 fokra felhevített olajba tesszük, és szép pirosra megsütjük (8-10 perc). Közben a megmaradt reszelt sajtot, a tejfölt, sót és borsot összekeverjük, és a megsült, lecsöpögtetett húsra kenjük. Előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Nem szabad sötétre sütni! Párolt vajas zöldséggel tálaljuk. Nagyon finom, ám kissé munkaigényes.
-----------------------------------------
Sonkás-tormás csirke Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg fott kötözött sonka vagy tarja, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evokanál ecetes torma, 1 dl tejföl, 1 evokanál liszt, 1 teáskanál Vegeta, 3 evokanál morzsolt csemege kukorica, ízlés szerint törött fehér bors, só és cukor. A csirkemellet csontjától és borétol megfosztjuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sonkát ugyancsak felcsíkozzuk. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákr
|